Afbeelding
Foto: Ka-chun Lo

Nusantara: een thuis voor Indische en Molukse ouderen

Nusantara is een zorginstelling gericht op ouderen met een achtergrond of sterke verbondenheid met voormalig Nederlands-Indië en de Molukken. Dit is dus geen standaard verpleeghuis, maar een cultuursensitief thuis waar liefdevolle zorg centraal staat en er nog tijd genomen wordt voor echte, oprechte, aandacht voor de bewoners. Een belangrijk aspect hierbij is het met elkaar genieten van een op de locatie, in eigen keukens, bereide maaltijd. Kortom: een plek waar ouderen een thuis ervaren die hen herinnert aan hun erfgoed.

Een dag bij NusantaraOnze bewoners vormt het uitgangs- en startpunt van onze dienstverlening. Elke dag begint dan ook met respect voor de individuele ritmes van de bewoners. De mogelijkheid om uit te slapen wordt aangeboden, waarbij de dagelijkse routine aangepast wordt aan persoonlijke voorkeuren. Dit draagt bij aan een ontspannen start van de dag.

De zorg voor persoonlijke hygiëne is flexibel en respectvol. Bewoners hebben de keuze tussen een standaard douche of een 'mandi-bak' (wassen door middel van een grote bak met warm water) afhankelijk van hun voorkeur. Deze keuzevrijheid in badgewoonten is een belangrijk onderdeel van de dag en biedt comfort en een gevoel van vertrouwdheid.

Daarnaast is het gebruik van de 'botol tjebok' (een fles water die naast het toilet staat) na toiletbezoek een onderdeel van de persoonlijke hygiëne. De bewoners kunnen hiervoor kiezen, maar uiteraard is niks verplicht. Bij de uiterlijke verzorging wordt zorgvuldig aandacht besteed aan de details die voor de bewoners belangrijk zijn. Of het nu gaat om haarstyling, make-up of nagelverzorging: elke handeling wordt uitgevoerd met aandacht voor de persoonlijke stijl en wensen van de bewoner.
Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk om gekookt warm water te drinken in plaats van koud kraanwater. Dit is een gewoonte die voortkomt uit de tijd in voormalig Nederlands-Indië/Molukken.

Bij Nusantara is er speciale aandacht voor de culinaire tradities van de Indische en Molukse keuken. De keuze voor Indonesisch eten staat centraal, met gerechten die uit de eigen keuken komen en liefdevol bereid zijn, volgens traditionele recepten van de bewoners. Elk geserveerd bord is niet alleen een maaltijd, maar ook een viering van de cultuur en een herinnering aan thuis, waarbij de authentieke smaken en bereidingswijzen zorgvuldig in ere worden gehouden. Vanzelfsprekend kan ook gekozen worden voor een Nederlandse maaltijd.

Voor degenen die behoefte hebben aan fysieke ontspanning biedt Nusantara traditionele Indonesische massage, of 'Pitjit'. Deze massage draagt bij aan het algehele welzijn van de bewoners en is een belangrijk onderdeel van de zorg.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe Nusantara inspeelt op de dagelijkse gewoonten en behoeften van haar bewoners, met een respectvolle en begripvolle benadering van zorg.

Conclusie: cultuursensitieve zorg als standaard.

Nusantara staat model voor een zorginstelling waar de Indische en Molukse culturen niet alleen worden erkend, maar waar ze de kern vormen van de dagelijkse zorg. Hier is de zorg persoonlijk, afgestemd op de culturele achtergrond, en vol respect voor de levensverhalen van elke bewoner. Bij Nusantara is cultuursensitieve zorg geen aanvulling, maar het uitgangspunt. Wij vormen de basis van een thuis waar iedereen zich erkend, gerespecteerd en comfortabel voelt.

Dat is waar de medewerkers van Nusantara zich elke dag voor inzetten en waarin zij echt uitblinken. Zo wordt een omgeving geboden die zowel vertrouwd als verzorgend is, en die elke dag een reflectie is van de rijke culturele geschiedenis van haar bewoners.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fleur Prins, sr. adviseur Marketing & Communicatie via communicatie@nusantara.nl.

Afbeelding
Afbeelding